fissa 发表于 2015-8-30 02:29

那个年代,丰田 Toyota Sprinter Trueno AE86

间中又会听到有人讲,丰田冇跑车。哗!唔係吖,丰田几年前唔係出咗部 86 咩?不过,都唔怪得有车迷会咁谂,事关吒吒一时嘅丰田 Supra 、MR2 、Celica,仲有啲飞得吓嘅 Chaser 、Altezza、全部都停产咗十几年,而家得番 86 同 Mark X 支撑大局,个势又真係弱咗啲。

86 嘅入门级FR跑车配方能够咸鱼翻生,同大家仲好挂住80年代丰田廉价跑车仔 AE86 有好大关系,仲有漫画《头文字D》令好多人都想试吓,变身做藤原拓海嘅感觉大概会係点。

过去嗰十几年都好多人做过或做仲紧 AE86 车主。讲真正嘅《头文字D》86,可能要问叮噹借度时空门入去动漫里面先搵到,而家喺日本街道见到嘅《头文字D》AE86,少数係属于早期配黑白 two tone 车身嘅最高级别 GT-APEX 版本,其余大多数都係参照拓海部车去模彷改造。

fissa 发表于 2015-8-30 02:31

<embed src="http://static.video.qq.com/TPout.swf?auto=1&vid=a0163aky3hy" quality="high" width="760" height="460" align="middle" allowScriptAccess="sameDomain" allowFullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

fissa 发表于 2015-8-30 02:33

不过,模彷还模彷,拓海所揸嘅 Sprinter Trueno AE86,係属于前期型。

听唔明?唔紧要,同你睇番 AE86 嘅历史:1983年5月,丰田推出转用前驱佈局嘅 Corolla 同 Sprinter 呢对姊妹车系,但喺轿跑版,即係 Levin 同 Trueno,仍然保留后驱佈局,Levin 同 Trueno 最大分别係后者采用跳灯设计。

引擎方面,两款车都可以配当时由 Yamaha 全新开发、编号 4A-GEU 嘅130匹1.6公升直四 Twin Cam 16 活瓣引擎。由于后悬挂採用非独立嘅四连杆佈局,车身后半部嘅贴地同稳定性只係普普通通。不过,呢种配搭再加上 lock to lock 只係3圈嘅快軚设计,造就咗佢先天容易甩尾嘅特性。唔知係唔係因为咁,畀《头文字D》作者重野秀一睇中。

今次呢部87年 AE86 车主 Ricky,原来买咗部车只係几个月,佢话咁多年嚟都係揸棍波车,包括本田 Civic 同丰田 Altezza,搵咗 AE86 放盘有一段长时间,最近先喺本哋搵到呢部嚟咗香港好多年嘅日本版。

佢话买AE86,好大程度受《头文字D》动漫影响,不过,实在啲,好锺意成部车外形,够经典,尤其係跳灯。呢种 deisgn 基于保护行人安全法例,相信以后冇可能再喺新车见到。佢话好 like AE86 嘅驾驶感,原始又直接。问佢锺意最近嘅 86,佢笑住咁话,唔啦。

fissa 发表于 2015-8-30 02:34

<embed src="http://static.video.qq.com/TPout.swf?auto=1&vid=p0163h1xlw0" quality="high" width="760" height="460" align="middle" allowScriptAccess="sameDomain" allowFullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

fissa 发表于 2015-8-30 02:35

Ricky 叫我哋试吓坐入车厢,打开车门,上落位好阔,车厢空间算大,可惜嘅係,后座因为冇三点式安全带,所以只可以坐两个人。

掀背尾门攞嘢好方便,行李舱算几大,有晒丰田跑车型得嚟都不忘实用性嘅优点。

MenClub 嘅同事,多年嚟都试揸过多部 AE86,有啲配元祖 4A-GE 引擎,有啲就喺部车嚟香港前已经改装咗20活瓣嘅尾期 4A-GE 机器。

呢款停产接近30年嘅车,揸起仲好紧凑,虽然引擎马力唔算大,喺灯位踩空油又或者着车嗰阵,都几大浸电油味。但部车轻,得940公斤,起步仲算几爽,引擎声粗得嚟又好有性格。呢几项咁独特元素形成嘅化学反应,令你即使揸得唔算快,喺视觉、听觉、嗅觉都好有新鲜感同震撼力。

最正嘅係,丰田嘅 driving position 同成个驾驶舱嘅人体工学设计水平都好高,离合器接合点、波箱闸位都好清晰,就算你啱啱接触 AE86,都可以好快上手。大胆啲讲,就算《头文字D》冇出现过,AE86 都肯定会係日本车坛嘅经典。

Text by : John Chan @ MenClub

fissa 发表于 2015-8-30 02:36

Toyota Corolla Trueno GT-Apex (AE86) '1983
1.6L直四自然吸气 / 5MT / FR / 124ps@6,600rpm / 142Nm@5,200rpm
0-100km/h: 9.1s / 极速: 196km/h / 整备质量: 970kg

liu701090 发表于 2015-8-30 18:25

86只能说吸引我的是FR,在我眼里富康更好看

ricky飞人 发表于 2015-8-30 19:01

这个形状让我想起了奥迪80和尚酷的祖宗,除了跳灯和后驱对着东西没有什么兴趣

zsnb 发表于 2015-8-30 22:34

趁著還年輕,,一於把閑置的富康改黑白色,威一威....

fissa 发表于 2015-8-30 23:58

zsnb 发表于 2015-8-30 22:34
趁著還年輕,,一於把閑置的富康改黑白色,威一威....

gochinway39;) gochinway39;) 支持!
页: [1] 2
查看完整版本: 那个年代,丰田 Toyota Sprinter Trueno AE86

速道改装车社区论坛所有帖子仅代表作者本人意见,不代表本网站立场。
转载文章请注明作者及出自"速道性能车改装车网(http://www.chinway.com.cn)",如用于商业用途请联系原作者

拒绝任何人以任何形式在本论坛发表与中华人民共和国法律相抵触的言论!

©2007-2020 速道性能改装车网